
Interview retailgoeroe Cor Molenaar voor Klasse Oost-Nederland

Klasse Oost-Nederland: een prachtig luxe lifestyle magazine voor Oost-Nederland en sinds de start van FlinCC een trouwe opdrachtgever. Voor de zomereditie van 2016 interviewde ik retaildeskundige Cor Molenaar over ‘het nieuwe winkelen’. Een voorproefje van het interview:
Interview Cor Molenaar: “Winkeliers moeten meer samenwerken”
Binnensteden kampen met leegstand, het aantal fysieke winkels neemt af en grote, gevestigde namen als V&D en Manfield gingen het afgelopen jaar op de schop. Is het einde van de fysieke winkel in zicht? Volgens Cor Molenaar, hoogleraar e-commerce aan de Erasmus Universiteit en schrijver van boeken als ‘Het Nieuwe Winkelen’ en ‘Kijken, kijken…anders kopen’, is er zeker hoop. “Zorg dat je relevant blijft”, aldus de retailgoeroe uit Oosterbeek.
In uw boeken beschrijft u onder andere het veranderende winkelgedrag. Waarom kopen wij anders dan vroeger?
“De crisis en het internet worden vaak aangewezen als de grote boosdoeners, maar dit is te makkelijk. Natuurlijk spelen deze factoren een rol, maar er is veel meer aan de hand. De consument is wezenlijk veranderd. Vroeger had je kleine, hechte gemeenschappen. Mensen gingen niet scheiden, bleven hun hele carrière bij één werkgever en waren loyaler aan winkels en merken. Anno 2016 zijn we egoïstischer ingesteld. We laten ons leiden door het moment en zijn continu aan het vergelijken. De koper is grillig en daarmee voor veel winkeliers lastig te peilen.”
Is de traditionele winkel daarmee verleden tijd?
“Het nieuwe winkelen vraagt om nieuwe businessmodellen. Kort gezegd zien we vier nieuwe winkelmodellen: de combinatie tussen een winkel en een webshop, speciaalzaken, webshops die zich richten op een bepaalde niche en tot slot samenwerkingsvormen als online portals en marktplaatsen. Daarnaast is er het zogeheten subscription model. Abonnementsvormen zien we veel in de softwarebranche, maar ook voor auto’s, meubels, kunst en zelfs mode kan dit businessmodel werken. Het is voor retailers namelijk een uitstekende manier om klanten aan zich te bieden. Dit model werkt echter alleen wanneer er sprake is van een herhalend koopgedrag. Voor een vakantieaanbieder is het subscription model weer minder geschikt, omdat dit vrijwel altijd om een eenmalige aankoop gaat.”